Рятувальний круг для людства

Численні заклики до Розарію, які Божа Мати повторює у багатьох визнаних Церквою об’явленнях, щоразу спонукають замислитись, у чому особлива міць, натхнення і плоди цієї молитви. Роздумами про Розарій ділиться о. Войчех Сурувка ОР, нагадуючи про те, що саме цей «рятувальний круг» допомагає долати труднощі у важкі часи.

У гроті Массаб’єль Бернадетта побачила дивовижну жінку в білій сукні, що здіймалася в повітрі над кущем, тримаючи у правій руці вервицю. Ця перша зустріч із Прекрасною Панною була молитвою –дівчина разом із Божою Матір’ю молились Розарій. Так само й під час кожного з шести об’явлень у Фатімі Богородиця повторювала своє прохання про молитву Розарію. У жовтні вона ще раз мовила до дітей: «Потрібно й далі продовжувати молитися Розарій щодня». Також у Гетжвальді Марія просила: «Щодня моліться Розарій».

Чому Богоматір просить саме про цю молитву? Чому хоче, щоб ми з Нею разом молились Розарій? Я переконаний, що йдеться про порятунок. Адже об’явлення Марії відбуваються в особливі моменти історії Церкви. Все, що Вона говорить і до чого нас закликає, має винятково важливе значення. У кількох словах і жестах ми отримуємо програму подолання кризи. Це і є молитва Розарію – рятувальний круг, кинутий людству.

Іван Павло ІІ в апостольському листі Rosarium Virginis Mariae писав, що «труднощі, які з’являються на світовому обрії на початку цього нового тисячоліття, спонукають нас усвідомити, що тільки втручання Згори, здатне скеровувати серця всіх тих, які живуть у конфліктних ситуаціях, і в чиїх руках перебувають долі народів, може зродити в нас надію на світліше майбутнє». Розарій, що являє собою неустанне спільне благання, дозволяє нам сподіватися, що й сьогодні важка боротьба за мир може стати переможною. Було б нерозважливо ігнорувати цей заклик до молитви, з яким Богоматір звертається до нас, і який приймає Святіший Отець.

У «Записках з ув’язнення» кардинал Стефан Вишинський дуже часто пише про Розарій. В день свого арешту він просить вірних молитися за нього: «Чи знайома вам фреска Мікеланджело «Страшний суд»? На ній Божий ангел вихоплює людину з безодні за допомогою Розарію». Подібна картина також є в домініканському монастирі Кракова, тільки там, наскільки пригадую, людей з відхлані на Розарії витягує Божа Мати. Кидає нам рятувальний круг.

о. Войчех Сурувка ОР

Текст вперше опубліковано в часописі «Gość Niedzielny» (жовтень 2020)

Переклад з польської: Мар’яна Шіпош