Лист Генерального магістра щодо ювілейного спомину св.Томи Аквінського

Дорогі брати і сестри Домініканської родини!

Цьогоріч, 18 липня, ми відзначатимемо семисоту річницю канонізації нашого шанованого брата святого Томи Аквінського, Доктора Церкви, а 7 березня 2024 року – 750-ту річницю його смерті. З вдячністю згадуємо про апостольський лист Lumen Ecclesiae («Світло Церкви»), який святий Павло VI оприлюднив 1974 року на відзначення семисот років з дня смерті Ангельського Доктора.

Щоби ще більше розпалити наш дух вдячності до Господа, Подателя всіх благ, ми звернулися до Святого Престолу з проханням про надання повного відпусту (про це йдеться у спеціальному рескрипті) для тих вірян, які належним чином будуть налаштовані: візьмуть участь у Євхаристійних відправах, організованих Домініканською родиною у наших храмах та навчальних закладах з нагоди важливих ювілейних дат канонізації та смерті святого Томи Аквінського. Також це стосується тих вірян, які візьмуть участь у паломництвах до храмів, святинь та ораторій під патронатом святого Томи. Святкування подвійного ювілею розпочнеться 28 січня 2023 року і триватиме до 28 січня 2025 року. Просимо забезпечити необхідні катехитичні пояснення сенсу повного відпусту, а також умов, що передбачені Святою Матір’ю Церквою для його гідного прийняття.

Як Доктор Церкви, святий Тома сьогодні залишається для нас чудовим прикладом і вчителем. За словами св. Павла VI, Ангельський Доктор збагнув «взаємозв’язок між усім сотвореним устроєм та порядком релігійних істин, і особливо – християнського послання», не у форматі протиставлення, але певної впорядкованої гармонії: «Благодать не применшує природу, а доводить її до сповнення, тоді як природа підкоряється благодаті, розум – вірі, а людська любов – божественному милосердю»[1]. Крім того, у послідовній вірності святому Домініку, який говорив або з Богом (молитва), або про Бога (проповідування), Тома винайшов спосіб утримувати в плідній напрузі контемплятивний (навчання і спільна молитва) та апостольський виміри нашого домініканського життя: «Бо як краще освітлювати, аніж просто сяяти, так само й краще передавати іншим плоди свого споглядання, аніж просто споглядати»[2]. Пам’ятаючи про цю важливу особливість домініканської духовності, наші генеральні капітули завжди нагадують нам про те, що необхідно підтримувати гармонію та синергію між нашим домініканським життям і місією.

Нехай святкування цього подвійного ювілею життя святого Томи спонукає нас служити Богові та Церкві з великою відданістю і глибоким смиренням, наслідуючи його слова, звернені до Реджинальда: Mihi videtur ut palea, тобто «все, що я написав, здається мені соломою». Щоб ми не прагнули жодної нагороди в цьому світі, крім перебування з Богом: Domine, non nisi Te«Нічого, Господи, крім Тебе».

Бр. Жерард Франсіско Тімонер ІІІ ОР
Генеральний магістр


[1] Summa Theologiae, I, q. 1, a. 8, ad 2.

[2] Summa Theologiae, II-II, q 188, a. 6.