Новий святий Домінік

Упродовж багатьох століть чимало митців різних країн і жанрів захоплювались святим засновником Ордену Проповідників, який слугував натхненням для їхніх творів. Сьогодні вони продовжують переосмислювати й відкривати наново важливі глибинні речі, наближаючи сучасникам святого Домініка, його життя та служіння.

На початку травня 2022 року в храмі св. Павла в бельгійському місті Антверпен з’явився новий незвичний образ святого Домініка, виконаний сучасним голландським художником Еґбертом Моддерманом. Його подарували домініканці-миряни братам новоствореної провінції Бельгії та Нідерландів, що офіційно постала наприкінці травня.

На полотні зображено святого Домініка, який стирає бруд зі стопи перед тим, як взутися та увійти в місто. Цей образ створений під час проєкту «Leven in Volheid» (у перекладі: «Життя у повноті»), назва якого відсилає до однойменної книжки колишнього Генерального магістра Ордену Проповідників о. Тімоті Редкліффа ОР. У рамках проєкту дванадцять митців та членів Домініканської родини об’єдналися, разом працюючи над темою християнської уяви. Результатом співпраці стала низка творів у різних мистецьких напрямках – живопису, хореографії, музики, театру тощо.

Всесвітньо відомого молодого живописця Еґберта Моддермана запросив до участі в проєкті професор теології Стефан ван Ерп, який належить до братства домініканців-мирян. Саме він попросив митця подумати над новим образом святого Домініка. Під час презентації Еґберт Моддерман зазначив, що помітив, з якою великою прихильністю сестри та брати-домініканці говорять про свого засновника, котрий, однак, ніколи не ставив себе на перше місце і, за словами домініканських істориків, часто був суворим до себе та водночас лагідним до інших. Тож Моддерман прагнув відобразити лагідність, схильність до споглядання і «заземленість» святого. Розповіді про те, що святий Домінік любив подорожувати босоніж, але взувався, коли входив до міста, вразили його.

Художник зазначив, що він задоволений своєю роботою. Учасникам та гостям вона також сподобалась, що підтверджували бурхливі оплески під час презентації картини. «Новий святий Домінік» наразі перебуває в Антверпені, надалі він знайде своє постійне місце.

Джерело:  https://www.op.org/a-new-st-dominic/