Пильнуйте своє серце

«Ми живемо силою Воскреслого Христа». Про загострення у воєнний час усього того, що є в людському серці, про надію і жертовність, віру в перемогу добра над злом, збереження людської гідності та здатності любити – у відео-зверненні теолога Папського дому о. Войчеха Ґєртиха ОР, який неодноразово бував в Україні.

Характерно, що під час війни добрі люди стають ще кращими, а злі – ще гіршими. Війна – це драматична подія, яка стосується кожного. Але під час війни трапляється також багато добра. Тож важливо помічати це добро – ту людську жертовність, ті посмішки, ту доброзичливість, ті людські жести, які можемо зустріти в цих драматичних подіях. І також самим пильнувати, щоби наше серце не зачерствіло і не замкнулося в агресії.

Звісно, кожен із нас слідкує за тим, що відбувається, кожен має надію, що війна нарешті закінчиться, надію на перемогу й на те, що ворога буде подолано. Це цілком зрозуміло і це потрібно, саме в такому напрямку ми повинні діяти. Проте водночас мусимо дбати про стан власного серця. Варто пам’ятати, що під час війни не скасовуються моральні принципи. Кожну людину, і ворога також, потрібно трактувати з людською гідністю: якщо він нам загрожує, треба боротися, але коли перестає нести загрозу, бо, наприклад, потрапив у полон, то треба ставитися до нього з людською гідністю. В такий спосіб оберігаємо власне серце.

У цей час ми святкуємо Воскресіння Христове – свято перемоги Бога над людською підлістю, гріхом та смертю. І ми живемо – можемо жити – силою Воскреслого Христа. Ця міць Воскреслого Христа перемінює людське серце та робить нас здатними пробачати і любити, навіть у важких ситуаціях, коли любов видається неможливою. Ми можемо мати надію, яка скеровує нашу волю до Божої таємниці, що постає перед нами, надію глибшу, яка не суперечить нашій природній надії на успіх, талан, вихід з хаосу, але таку, котра провадить до самого Бога – джерела нашого щастя та найвищої любові.

Нехай Христос, Воскресіння якого ми святкуємо у кожній Євхаристії, а особливо зараз – у свято Воскресіння – наповнить зранені людські серця і зробить їх здатними до найвищої любові, вповні людської і Божої водночас.

(Переглянути відео мовою оригіналу можна тут: https://www.facebook.com/100001225691228/videos/1055694455054486/)

о. Войчех Ґєртих ОР

Переклад з польської: Юлія Карпицька
_______________

Пасхальна «Абетка надії» – це низка відео-звернень зі словами підтримки для України та українців, записаних за ініціативою о. Ярослава Кравця ОР, Провінційного вікарія українських домініканців, який залишається і звершує своє служіння в Києві від самого початку повномасштабної війни росії проти України.