Пізнавати і здобувати мудрість

Інститут релігійних наук св. Томи Аквінського в Києві розпочав новий навчальний рік, відкриваючи двері для студентів, вільних слухачів, прихильників, друзів і всіх спраглих духовної та інтелектуальної поживи. Ось уже майже тридцять років домініканці в Україні формують сприятливе середовище для пошуку Істини, поглиблення віри й гартування розуму.

Святкування традиційно розпочалося першого понеділка вересня з урочистої меси в каплиці св. Гіацинта, яку вже кілька років поспіль очолює єпископ Віталій Кривицький SDB. Цьогоріч з владикою співслужили Провінційний настоятель Польської провінції Ордену о. Павел Козацкі ОР, Провінційний вікарій Вікаріату України о. Ярослав Кравєц ОР та директор Інституту о. Петро Балог ОР.

Свою проповідь владика Віталій розпочав з нагадування про те, що в нашій інтелектуальній мандрівці важливо навчитися правильно ставити запитання, від чого залежить пошук відповідей, що часом буває непросто, але це саме дозволяє правильно розуміти себе і ситуацію, в якій перебуває кожен. Наголошуючи на важливості знань, він навів приклад святого Павла, який спершу переслідував Христа, а згодом, після навернення, часто використовував інтелект у різноманітних обставинах, щоб уникнути ув’язнення і продовжувати проповідувати. Однак, коли прийшов час, Павло готовий був страждати, таки чином беручи участь у стражданнях Христа, щоб уповні реалізувати своє покликання та служіння.

Також єпископ звернув увагу на те, що на дорозі знань важливо поєднувати два аспекти  – пізнання та мудрість. Насамкінець владика Віталій закликав студентів і всіх присутніх не зупинятися на шляху пізнання і здобування мудрості, щоб це нас формувало і провадило до спасіння.

Урочистість продовжилась в Aula Magna, де о. д-р Олег Шепетяк прочитав інавгураційну лекцію, що цьогоріч була присвячена сучасним проблемам і перспективам релігієзнавства. Він, зокрема, окреслив особливості розуміння, вивчення, розвитку та майбутнього релігієзнавства, виходячи зі специфіки різних релігійних традицій, а також світових демографічних, політичних та етнографічних змін.

Більше про відкриття академічного року 2021/2022 та подробиці навчання можна дізнатись тут.

Щиро бажаємо студентам, вільним слухачам, викладачам, працівникам, доброчинцям та усім причетним до діяльності й розвитку Інституту релігійних наук святого Томи Аквінського натхнення і проводу Святого Духа в новому академічному році!

Фото: о. Якуб Гонцяж ОР