Теологія співу

Чи багато з нас замислюється над тим, що Слово Боже пронизане музикою, а найбільша християнська заповідь – заповідь любові – може мати конкретний вияв у пісні єднання? Брат-домініканець Пабло Родрігез Хорда ОР проводить цікаві паралелі й ділиться думками про роль співу в контексті нашого покликання любити й пізнавати Бога і ближніх.

Спів є важливим елементом Святого Письма, починаючи від майже літургійного ритму початкових віршів Книги Буття, аж до хорів ангелів та святих в Одкровенні. Наш Господь, імовірно, також співав тексти з єврейських Писань у синагозі, а Його Страсті тісно переплетені з відлунням псалмів. Характерна відмінність усього цього співу, мабуть, полягає в тому, що він в особливий спосіб виявляє: Слово Боже народжується з любові, живиться любов’ю. Це нагадує нам про нашу нездатність збагнути те, що прагне викликати в нас любов, якщо це нас не зворушує і якщо ми спочатку не сприймемо цього як щось, що є прекрасним.

Я усвідомлюю, що в цей момент наближаюсь до небезпечного порівняння нашого співу зі співом небесних хорів, однак тут не йдеться про хороший або поганий спів: «індивідуальна» майстерність чи талант у цьому разі не мають значення. Оскільки найбільшою заповіддю для всіх християн є любов, то для нас, домініканців, конкретною формою дотримання цієї заповіді – або ж принаймні однією з таких конкретних форм – є поєднання у співі пісні Церкви.

Розділення, індивідуалізм, нагромадження різноманітних наукових думок з’являються лише тоді, коли Слово Боже зводиться до письмового об’єкта. Натомість співане слово передбачає співучасть і веде до єднання. Безумовно, ховатися за вивченням написаного тексту безпечніше, адже спів розкриває нашу сутність, демонструє нашу недосконалість, робить нас вразливими до критики інших. І, зрештою, в певний момент обов’язково щось піде не так. Але саме цим спів нічим не відрізняється від виконання найбільшої християнської заповіді.

Тож, можливо, спів є одним із засобів, які Бог дав нам для боротьби з «розчаруванням» наших сучасників, а також для того, щоб озвучити, навіть якщо це буде тільки слабким відлунням, давню музику, пісню Трійці, яка триває від самого початку.

бр. Пабло Родрігез Хорда ОР

Фрагмент із однойменної проповіді, повний текст опубліковано на сторінці блогу Godzdogz, який провадять студенти-домініканці Англійської провінції Ордену Проповідників (жовтень 2020)

Переклад з англійської: Мар’яна Шіпош