Cantate Domino: запрошуємо на ІІ сесію Школи літургійного співу

Літургійний спів виражає красу та силу спільної молитви церковної спільноти, єднання вірних у прославі Бога та піднесення думок і сердець до Того, хто є Джерелом життя та усіх дарів і талантів, які ми покликані розвивати для добра й служіння іншим.

Розвиваючи своє літургійне служіння в Україні, наприкінці минулого року брати-домініканці заснували Школу літургійного співу. Школа, що виникла за ініціативи о. Томаша Самульніка ОР, має на меті духовно-практичну формацію тих, які прагнуть дбати про красу Літургії, навчатися нових творів, смакувати якісним хоровим співом і, насамперед, здобути живий та глибокий досвід зустрічі з Господом під час богослужінь.

Успіх І сесії Школи літургійного співу, що проходила в грудні 2021 року, засвідчив величезне зацікавлення та потребу людей з різних парафій та різних куточків України, різних обрядів і поглядів, з різним духовним досвідом та рівнем музичної підготовки, але одним палким прагненням – служити Богові та Церкві співом – разом творити середовище спільного навчання, обміну досвідом, зростання, молитви й радості.

Тож брати-домініканці запрошують до участі в ІІ сесії Школи, яка відбудеться з 25 по 27 лютого 2022 року в Інституті релігійних наук святого Томи Аквінського в Києві. Під час цієї сесії учасники будуть знайомитися з новими літургійними творами періоду Великого посту та Пасхи. Як і попереднього разу, Школа матиме передусім реколекційний характер – буде нагода для особистої та спільної зустрічі з Господом під час Літургії годин, Євхаристії та адорації в тиші. Це також можливість почути свідчення, проповіді та конференції про глибину Літургії.

До участі в Школі запрошуються усі, хто або вже задіяний у літургійний спів, або ж має бажання розвинути свої музичні здібності, щоби приєднатися до тих, які співають під час Літургії. Особливо корисною Школа стане для відповідальних за літургійний спів на парафіях та у спільнотах – керівників та учасників церковних хорів, органістів, канторів тощо. Також цього разу хочемо запросити музикантів-інструменталістів, адже плануємо (наскільки дозволять наші можливості), щоби літургійний спів супроводжувала гра камерного оркестру.

Менторами ІІ сесії Школи літургійного співу будуть відомі музиканти й досвідчені фахівці в царині літургійної музики та співу – Павел Бембенек та Ольга Приходько.

Павел Бембенек – польський композитор, диригент, автор літургійної музики – вокальної, інструментальної, акапельної та сценічної, керівник хору й оркестру Домініканського душпастирства в Кракові, член Асоціації польських церковних музикантів, стипендіат Міністерства культури та національної спадщини Польщі 2021 року. Закінчив аспірантуру за спеціальністю «Хорове мистецтво та голосовидобування» в Музичній академії м. Бидгощ. Його твори входять до репертуару хорових колективів та відомих виконавців по всьому світу. Регулярно проводить хорові майстер-класи в Україні, Литві, Латвії, Росії, Великобританії та Німеччині.

Ольга Приходько – засновниця, арт-директорка та диригентка вокального ансамблю сучасної музики Alter Ratio, органістка та керівниця хору в Інституті релігійних наук святого Томи Аквінського, кандидатка мистецтвознавства, авторка статей про сучасну хорову музику, редакторка та упорядниця збірки «Musica Sacra. Твори для співу під час літургії» (Кайрос, 2020). Навчалась у Національній музичні академії ім. П. І. Чайковського та Інституті музики ім. Р. М. Глієра (Київ), понад 15 років працює з професійними та аматорськими хорами.

ПРОГРАМА ІІ СЕСІЇ

П’ятниця – 25 лютого
15.30 Приїзд та реєстрація учасників
17.30 Вечірня
18.00 Євхаристія
19.00 Вечеря
20.00 Зустріч організаційна
І Майстер-клас (окремо для хору й оркестру)
21.00 Адорація Пресвятих Дарів
21.30 Молитва на закінчення дня – комплета

Субота – 26 лютого
8.00 Утреня
8.30 Сніданок
9.30 ІІ Майстер-клас (окремо для хору й оркестру)
10.45 Перерва (чай, кава)
11.15 ІІІ Майстер-клас (окремо для хору й оркестру)
12.15 Конференція “Значення музики та співу на Святій Літургії”
13.00 Обід
14.30 IV Майстер-клас (разом – хор та оркестр)
16.00 Перерва (чай, кава)
16.20 V Майстер-клас (разом – хор та оркестр)
18.00 Євхаристія
Вечірня
19.00 Вечеря
20.00 Адорація
20.30 Молитва на закінчення дня – комплета

Неділя – 27 лютого
8.00 Утреня
8.30 Сніданок
9.30 VI Майстер-клас (разом – хор та оркестр)
12.00 Євхаристія
13.00 Обід

Щоб узяти участь у ІІ сесії Школи потрібно заповнити гугл-форму та надіслати передоплату до 13 лютого включно! Через обмеження кількості місць заохочуємо не зволікати з реєстрацією. За подробицями звертайтесь до Яни Трубійчук: [email protected], +380980712628.

Щиро запрошуємо всіх зацікавлених скористатися чудовою нагодою бути разом та ділитися досвідом із тими, для кого Свята Літургія відіграє важливу роль у духовному житті – а потім, повертаючись у свої парафії, вже там дбати про красу богослужінь. Чекаємо на вас!

о. Томаш Самульнік ОР